De brugklassers van Johannes Fontanus College, technasium, werken deze maanden aan een belangrijke opdracht , maak een ontwerp voor een inclusieve speeltuin.
Opdrachtgever van de leerlingen is de gemeente Barneveld.
Idee is van Speeltuinbende Barneveld
Een onderdeel van het traject is dat de leerlingen hun eerste ideeën kunnen voorleggen aan experts.
Het is heel boeiend om te zien hoe de leerlingen het ontwerpproces aangaan, welke aannames ze hebben en welke vragen ze stellen.
Een korte samenvatting
We kamen te spreken over het budget. Ik stelde de vraag; Betekent meer geld automatisch een betere speelplek?
Al pratend kwamen we op “Nee, niet persé”.
Alle kinderen wisten zich te herinneren dat het mooiste spel het spel was waarbij je de tijd vergat en zelfs ’s avonds in je bed nog bezig was met de hut die je aan het bouwen was of waar je je de volgende keer gaat verstoppen.
En voor dat spel was helemaal geen geld nodig…. laat staan een glijbaan of schommel.
En we spraken over samen spelen, wat dat eigenlijk is. Dat dat niet is dat er een rolstoelschommel is maar wel dat alle kinderen mee kunnen doen met verstoppertje of Fortnite life….
En tot slot spraken we over veiligheid. Is een schram of bult door het spelen erg?
Alle kinderen hadden wel eens een schram of bult opgelopen en allemaal vonden ze dat het erbij hoort en zelfs belangrijk is. Ze leer je zeiden ze.
Ik vroeg of dat volgens hen ook voor kinderen met een handicap is. Na wat aarzeling en met verbazing gaven ze allemaal aan dat dat inderdaad zo is. Ook kinderen met een handicap moeten risico’s kunnen nemen. En ja, dan heb je soms een schram.
Maar niet te erg!
Na deze gesprekken is er vast heel wat gegumd in de ontwerpen. Ik ben heel benieuwd naar de eindresultaten.